'UWC makes education a force to unite people, nations and cultures for peace and a sustainable future.'

A United World Colleges (UWC) mozgalmat 1962-ben alapította Kurt Hahn német pedagógus. Neki - a korszakban sok más emberhez hasonlóan - saját bőrén kellett megtapasztalnia, milyen a kirekesztés, az eltérőtől való félelem, az ismeretek hiányán alapuló kitaszítás. Azt szerette volna elérni ezzel az egyedülálló oktatási kísérlettel, hogy a különböző országokból, kultúrkörökből érkező, más nyelvet beszélő, más istent tisztelő diákok megismerjék egymást, és felismerjék a másikban az embert.

Az Atlantic College, az első iskola alapítása óta 52 év telt el. A UWC mozgalom ma 14 iskolát működtet a világ számos pontján, ahol évente több ezer diák tanul, él és dolgozik együtt a tolerancia, a megértés, a kölcsönös felelősségvállalás és az elfogadás jegyében.

Magyarországról eddig közel 200 diák tanult a UWC iskolák egyikében. A blog közülük fog pár embert bemutatni. Ők beszélnek majd arról, milyen volt az egyik iskolában, és hogy mennyiben befolyásolta őket a két UWC-s év a későbbi életükben. Sokféle ember mutatkozik majd be: lesz közöttük igazgató, aktivista, elnök, riporter, diák és szociális munkás.

Évekkel ezelőtt azonban ők is olyan középiskolások voltak, amint azok, akik most jelentkeznek a 2015-17-es ösztöndíjakra. Az ő példájuk is azt mutatja, hogy kellő elszántsággal és kitartással alig van lehetetlen.

info@uwc.hu